Predsjednica Kosova

Što se tiče pet zemalja Evropske unije koje nisu priznale Kosovo, vjerujem da smo na dobrom putu i da će se naći rješenje. Samo je pitanje vremena kada će neke zemlje formalizovati svoju odluku da nas priznaju, izjavila je predsjednica Vjosa Osmani za španski list "El Periodiko", preneo je Klan Kosova.

Prije 15 godina proglašena je nezavisnost. Srbija, Rusija i pet zemalja članica Evropske unije ne priznaju Kosovo.

Ne bih Rusiju i Srbiju stavila u istu grupu sa pet zemalja EU. Rusija i Srbija ne priznaju Kosovo jer imaju hegemonističke i imperijalističke ideje. Srbija želi da nas, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i druge zemlje vidi kao privremene države i da se kroz svoje teritorijalne pretenzije vrati u devedesete. Što se tiče pet zemalja koje nisu priznale Kosovo, vjerujem da smo na dobrom putu i da će se naći rješenje. Nezavisnost Kosova je nepovratna činjenica, tako da smo tu da nastavimo da budemo nezavisna i suverena država, samo je pitanje vremena kada će neke zemlje formalizovati svoju odluku da nas priznaju.

Da li ste za uniju Kosova sa Albanijom?

Žrtvovali smo se i radili za nezavisno i suvereno Kosovo i moj rad će i dalje biti posvećen samo nezavisnom i suverenom Kosovu. Deklaracija o nezavisnosti i Ustav Republike Kosova su početak i kraj svega što radim.

Rat je gotov, ali pucnjava nije. Postoji li rizik od nove eskalacije?

Postojala je samo jedna strana koja je pucala 90-ih i postoji samo jedna strana koja puca sada, a to je Srbija. Srbija je jedini izvor nestabilnosti na Zapadnom Balkanu. Srbija služi interesima (ruskog predsjednika Vladimira) Putina i Rusije da destabilizuje zapadni Balkan. Jer Rusija zna, i istorijski je to bio njen interes, da ako se zapadni Balkan destabilizuje, ne može biti ujedinjene, slobodne i mirne Evrope.

Da li rat u Ukrajini stavlja pritisak na ovaj region?

Rusija prodire kroz Srbiju. Od 24. februara pojačani su napori Rusije i Srbije da destabilizuju region.

Kosovo ima veliku američku vojnu bazu, da li je Vašington njegov najbolji saveznik?

Vašington je najvažniji i strateški saveznik Republike Kosovo i vjerujemo da je ovo partnerstvo neophodno za održavanje mira i bezbjednosti koje smo postigli, kao i za zaštitu naše slobode i nezavisnosti. Naravno, pored Vašingtona, postoje mnoge nacije, evropske i neevropske demokratije širom svijeta koje su se udružile da brane osnovne slobode na Kosovu od tiranije i od genocida. Smatram da je uspjeh Kosova najveći uspjeh spoljne politike ovih demokratija, zapadnih demokratija, i tako to treba gledati i danas. Zato Putin mrzi uspjeh Kosova. Dakle, da, Vašington je naš egzistencijalni saveznik.

Da li vjerujete u Evropu?

Da nemamo povjerenja u Evropu, ne bismo se toliko trudili da se ujedinimo sa drugim evropskim zemljama. Ponekad pomislim da neke od metoda koje biraju protiv Srbije nisu ispravne, jer se istorijski pokazalo da su pogrešne. Na primjer, ne slažem se sa aktivnom politikom smirivanja koju mnogi u Evropskoj uniji, ne tačnije svi, ali mnogi, koriste prema Srbiji, jer se pokazalo da metode smirivanja autokrata donose više razaranja, a ne više mira ili stabilnosti.

Mnogo se priča o dijalogu sa Srbijom.

Proces nikada nije stao. Trenutno se razvija takozvana „putujuća diplomatija” u kojoj pregovarači putuju nekad u Prištinu, nekad u Beograd i pregovaraju sa svakim posebno.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova