Zajedničke vrijednosti

Predsjednik SAD Joe Biden uputio je čestitke građanima Kosova i predsednici Vjosi Osmani povodom 15. godišnjice nezavisnosti.

On je istakao da su posljednjih godina Kosovo i SAD ojačale demokratske institucije kako bi na pravičan i efikasan način omogućili dobro upravljanje, vladavinu zakona i mogućnosti za građane u obje zemlje.

"Zajedno smo se zalagali za naše zajedničke vrijednosti — uključujući podršku narodu Ukrajine dok se brani od nepravedne i ničim izazvane agresije Rusije," naveo je Biden.

On je dodao da će Sjedinjene Države nastaviti da podržavaju integraciju Kosova u evroatlantske institucije i dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom uz posredovanje EU.

"Pozdravljamo vaše prihvatanje prijedloga EU o normalizaciji, sa konačnim ciljem međusobnog priznavanja, što bi pomoglo da se obezbjedi mirnija i prosperitetnija budućnost za narod i Kosova i Srbije," istakao je Biden u pismu predsjednici Kosova Vjosi Osmani.

On je dodao da se u "godini koja je pred nama – dok Kosovo nastavlja da se razvija i napreduje kao multietnička, suverena i nezavisna zemlja – radujem jačanju našeg partnerstva i produbljivanju našeg prijateljstva još više."

Kosovo je proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine.