Naša zajednička država

Premijer Albin Kurti izjavio je danas, na okruglom stolu povodom obilježavanja 15. godine od kako je Kosovo proglasilo nezavisnost, sa temom "Manjine na nezavisnom Kosovu", da svi narodi koji žive na toj teritoriji treba da se osjećaju ravnopravno po bilo kom osnovu.

Skup je organizovala zamjenica premijera za pitanja manjina Emilija Redžepi, prenosi Reporteri.

Pored tri ministra iz vladinog kabineta koji dolaze iz redova nevećinskih zajednica, na okruglom stolu učestvovali su i ministar administracije i lokalne samouprave Elbert Krasniqi, ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić i ministar za regionalni razvoj Fikrim Damka, ambasador Crne Gore na Kosovu Bernard Kobaj i poslanik u Bosni i Hercegovini Šemsedin Mehmetović, kao i predstavnici diplomatskih misija na Kosovu.

Kurti je u svom govoru rekao da današnji sastanak simbolično predstavlja ono Kosovo kako zapravo živi, odnosno osjećaj zajedništva i učešća za sve.

"Kosovo je naša zajednička država u kojoj svi treba da se osećamo potpuno ravnopravni i ne diskriminisani po bilo kom osnovu", rekao je on.

Kurti je dodao da je vlada u posljednje dvije godine podržala sve zajednice, kroz sprovedene mjere i dodeljene grantove.

"Naša vlada je u posljednje dvije godine podržala sve zajednice, kroz sprovedene mjere i podjeljene grantove. Za godinu dana, Paketom za privredni preporod i Paketom za suočavanje sa inflacijom, direktno smo podržali oko 800.000 građana Kosova, odnosno praktično svaku porodicu na Kosovu", rekao je on.

On je izrazio zahvalnost svima na neumornom zalaganju, nepoštednom doprinosu i vrednoj ulozi u institucijama i društvu.

Zamjenica premijera Redžepi rekla je da "danas sve nevećinske zajednice žele svim građanima srećan Dan nezavisnosti Kosova, sa porukom mira, tolerancije, sloge i zajedničkog života“.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri