Nema pozitivnih promjena

Poslanici opozicionih partija na sednici skupštine danas kritikovali su dvogodišnju vladavinu premijera Aljbina Kurtija prebacujući mu da Vlada za ove dvije godine nije uspjela da se pozabavi problemima sa kojima se suočavaju građani Kosova i ocjenivši da na Kosovu nije bilo pozitivnih promjena, piše RSE.

Odlazak građana za boljim životom u zemlje Evropske unije, visoka stopa nezaposlenosti i siromaštva, neki su od problema koje su istakli poslanici opozicionih partija.

"Nikada ranije nije bilo tako dugih redova omladine i profesionalaca ispred ambasada da napuste zemlju“, rekla je poslanica opozicione Demokratske partije Kosova Eliza Hoxha.

Poslanik opozicione Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri rekao je da je sa Kurtijevom vladom Kosovo siromašnije, da su građani Kosova izgubili nadu u ovu Vladu i krenuli putem iseljavanja.

„U roku od 10 godina Kosovo je napustilo 30 odsto stanovništva. Ne kažem da je ovaj trend nastao tek sada, ali kada kažete da je ovo Vlada nade, podaci koje sam vam izneo su više uznemirujući nego godinu dana ranije, tako da je trend u velikom porastu“, reklao je Tahiri.

Poslanica opozicione stranke Demokratskog saveza Kosova Hikmete Bajrami upitala je premijera Kurtija koji su uspjesi u ekonomiji i koja je reforma preduzeta u oblasti fiskalne politike.

"Niste uspjeli da uradite nijednu fiskalnu reformu, niti jedan projekat koji se tiče poboljšanja poslovnog ambijenta“, rekala je Bajrami.

Premijer Albin Kurti je, odgovarajući poslanicima, rekao da su posljednje dvije godine obilježila velika dostignuća u pravosuđu i zapošljavanju.

„Prvo, svi su saglasni da je Kosovska policija uradila izvanredan posao u borbi protiv organizovanog kriminala. Od početka mandata sprovedeno je više od 850 policijskih operacija, uhapšeno je više od 3.200 ljudi, od toga 301 javni službenik, 69 kriminalnih grupa je uništeno“, rekao je Kurti.

Kada je riječ o optužbama poslanika opozicionih partija o bekstvu mladih zbog lošeg upravljanja Kosovom, Kurti je rekao da oni kontinuirano rade za svakog građanina bez razlike i da imaju za cilj da vrate povjerenje u institucije i povećaju socijalno blagostanje, kako bi se smanjilo iseljavanje.

"Od početka mandata do danas imamo preko 40.000 zaposlenih više“, rekao je Kurti.

Aktuelna vlada Kosova formirana je 22. marta 2021. godine, a Pokret Samoopredjeljenje, čiji je lider premijer Albin Kurti, osvojio je 50,28 odsto glasova na vanrednim parlamentarnim izborima 14. februara 2021. godine.

Izvor: RSE