Izgubili nadu

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri govoreći o dve godine Kurtijeve vlade rekao je "da su građani Kosova gubeći nadu krenuli da se iseljavaju", prenosi Koha.

„Guranjem neustavnih zakona, uzdrman je temelj države. Kosovo je siromašnije od 14. februara 2021. godina. Građani Kosova, gubeći nadu, krenuli su da se iseljavaju. Budući da nije u stanju da obezbjedi razvoj, nema stranih investicija već dvije godine, Kurtijeva vlada se pretvorila u instituciju koja govori samo o proteklih 20 godina“, rekao je Tahiri u Skupštini.

Poslanik LDK-a Driton Selmanaj rekao je da se uzroci iseljavanja građana sa Kosova moraju hitno analizirati.

On je na plenarnoj sjednici Skupštine rekao da je blizu 600.000 građana napustilo Kosovo.

„Samo u 2022. godini 105.000 se prijavilo za vizu u Ambasadi Njemačke. U švicarskoj ambasadi preko 38.000. Dobio sam informaciju iz Ministarstva unutrašnjih poslova da se 10.000 odreklo državljanstva za dvije godine. U roku od 10 godina, 30 odsto stanovništva Kosova je otišlo. Skoro 600.000 je izbjeglo sa Kosova. Ako nastavimo sa ovim trendom i narednih 10 godina, ostaćemo manje naseljeni od Crne Gore. Mislim da treba hitno uraditi analizu uzroka migracije”, rekao je Selmanaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore