Ministarka pravde

Ministarka pravde Albulena Haxhiu je zatražila od opozicije da se u ovom periodu ujedini, kako ne bi dozvolili malu Srbiju unutar Kosova. Ona je, međutim, zamolila opoziciju da, ako neće da podrži premijera Kurtija u ovim razgovorima, da ga bar ne ometaju, i istakla je da Kosovo nema više šta da da.

„Potrebno je ujedinjenje pred kontinuiranim zahtjevima srpske strane. Pozivam i opoziciju da da svoj doprinos. Ovi ljudi, ako neće da nas podrže, bar ne pričaju. Jer su posljedice sadašnje opozicije kada su bili na vlasti, to kroz šta sada prolazimo. Tako da barem ne bi trebalo da pričaju jer nemaju ni moralni ni politički legitimitet da govore o ovom pitanju“, izjavila je ona u intervjuu za RTK.

Između ostalog, ministarka Haxhiu je govorila i o ministarstvu koje ona vodi, rekavši da su vidljivi pomaci u pogledu reformi koje se sprovode u Ministarstvu pravde.

„Što se tiče reformi koje smo započeli od početka vlade, smatram da smo na dobrom putu. Prošle su dvije godine i napravili smo vidljiv napredak, zapravo smo sve ove procese već poslali u Skupštinu Kosova i sve smo to unapred potvrdili u Venecijanskoj komisiji. A pošto su to osjetljivi procesi, to su velike reforme, nismo želeli da u istim izveštajima imamo samo mišljenje Vlade, zato smo dobili i verziju Venecije“, rekla je ona.

Ona je govorila i o kašnjenju u reformama pravosudnog sistema i kašnjenju koje Ustavni sud radi na tamošnje žalbe.

„Čak i sa zakonima koji su na snazi, predmeti upućeni Ustavnom sudu imaju rok od 60 dana za razmatranje. Međutim, bilo je slučajeva da je Ustavni sud odugovlačio sa rješavanjem predmeta i da ne može da zna zašto se tako nešto dešava”, rekla je Haxhiu, dodajući da uzimajući u obzir izbor članova Ustavnog suda, ne mogu da kažem da postoje trendovi članova za kašnjenja subjekata ali da tako nešto zaista traje duže.

„Ustavni sud mora da vidi ove slučajeve koji ne pripadaju vladi već su od državnog interesa“, rekla je Albulena Haxhiu.