Portparol EU

Evropska unija je izrazila spremnost da pomogne Kosovu i Srbiji u razgovorima o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, prenosi RSE.

Portparol EU Peter Stano je s tim u vezi naveo da je dijalog jedina platforma gdje se može raspravljati o idejama i prijedlozima o Zajednici.

"Forum za razgovor o uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, kao i o svim prijedlozima koje dve strane mogu imati, nalazi se u okviru dijaloga. EU je spremna da olakša diskusije o Zajednici na predstojećim sastancima dijaloga", istakao je Stano u pisanom odgovoru koji je dostavio medijima.

On je naveo da je EU "uzela u obzir" komentare premijera Kosova Albina Kurtija u vezi sa Zajednicom, koje je on izneo u parlamentu 2. februara.

Naime šef vlade je prilikom rasprave u parlamentu izjavio da je njegova vlada spremna da primjeni dogovor o formiranju Zajednice, ali uz određene uslove. Prema njemu Zajednica mora da bude u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova, da se promeni ime jer ne može da bude monoetnička, da nema nikakva izvršna ovlašćenja već da služi isključivo saradnji između opština.

Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom je najpre dogovoreno 2013. godine u okviru dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa.

Potom su 2015. godine utvrđeni principi, ali je Ustavni sud Kosova konstatovao da oni nisu u skladu sa 23 člana Ustava Kosova uz zaključak da ipak mogu biti prilagođeni statutom ili nekim podzakonskim aktom.

Evropska unija redovno poziva strane da primjene sve dogovore koji su postignuti u okviru dijaloga, a u proteklom periodu se vrši pritisak na kosovsku stranu i od međunarodne zajednice da počne sa primjenom ovog dogovora.

Izvor: RSE