Komesar za proširenje

Evropska komisija je spremna da izvrši svoj dio posla oko aplikacije Kosova za članstvo u Evropskoj uniji, ali odluka o ovom pitanju pripada Savjetu, izjavio je u utorak komesar za proširenje Oliver Varhelyi, učestvujući u debati Parlamenta Evropske unije, posvećenoj procesu proširenja.

Oliver Varhelyi je upitan da li je činjenica da Kosovo nije priznalo pet zemalja članica, prepreka procesu integracije Kosova.

On je rekao da su stavovi oko Kosova jasni, poznato je da pet zemalja nije priznalo Kosovo kao državu, ali i da je Kosovo krajem decembra podnelo zahtjev za članstvo i da sada švedsko predsjedavanje Evropskom Unijom ispituje mogućnosti o tome kako da se ide napred.

On je rekao da će Komisija, ako odluči Savjet, moći da obavi svoj dio posla, a to je da pripremi mišljenje o statusu kandidature za Kosovo.

Varhelyije takođe upitan kako je jedan poslanik nazvao, o neuspjehu Kosova da sprovede sporazum o stvaranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

Odgovarajući na ovo pitanje, on je rekao da je samo hteo da citira zaključke Evropskog savjeta, sa prošlog sastanka, gdje je rečeno da su svi sporazumi o dijalogu iz prošlosti, uključujući i onaj o stvaranju Saveza srpskih-većinskih opština i ponovio je da i za Kosovo i za Srbiju proces evropskih integracija ide kroz dijalog.

Tokom ove debate, mnogi članovi Evropskog parlamenta su se obavezali da će ubrzati proces proširenja, a sam Varhelyi se složio sa tim.

Prošla godina se smatrala plodnom u ovom procesu i zatraženo je da se proces ne vraća u sporu fazu kao ranije, već da se iskoristi ova prilika da se ovaj proces ubrza.