Premijer Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da nema saznanja o primjedbama Evropske unije na njegove uslove za formiranje Zajednice srpskih opština, koje je potpredsjednik vlade Besnik Bislimi pomenuo prije nedjelju dana, prenosi Koha.

"Za dva od šest uslova nije mi poznato da postoje takve primjedbe. Možda bi trebalo da ga upoznam i vidim kakvu komunikaciju ima sa zemljama EU. Još jednom kažem, tih šest uslova, šest principa, jesu takvi koji omogućavaju Zajednici da bude u skladu sa Ustavom i zakonom, da ne bude jednonacionalno, da ima reciprocitet prava nevećinskih zajednica" rekao je Kurti poslije svečanosti povodom 53. godišnjice Univerziteta u Prištini.

Na pitanje zašto druge strane koje su uključene u dijalog ne govore o sporazumu sa priznanjem Kosova u središtvu dogovora, Kurti je rekao da se bez započinjanja razgovora na visokom nivou na to ne može aludirati.

"Pregovarački proces još nije počeo. Trebalo bi da bude zakazan sastanak na visokom nivou. Videćemo o čemu i kada se razgovora. Ne može biti potpune normalizacije odnosa bez priznanja u središtu. Na svakom sastanku čak i međunarodni predstavnici priznaju da se normalizacija i priznanje ne mogu odvojiti jedno od drugog", rekao je on.

Kurti je prije dvije nedjelje u Skupštini izneo šest uslova za formiranje ZSO.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore