Aktivista civilnog društva

Aktivista civilnog društva Ron Gjinovci rekao je da iako je slogan Pokreta Samoopredjeljenje, sa kojim je pobjedio na izborima prije dvije godine, bio "Borba protiv korupcije“, većina građana je znala da vlada Albina Kurtija neće biti uspješna u tome, prenosi Koha.

Gjinovci napominje da postoji nekoliko stvari koje treba pomenuti o ovoj vladi.

"Upravo je rat u Ukrajini doneo inflaciju i energetsku krizu. Rat je destabilizovao i globalnu politiku, gdje je dijalogu pridavan poseban značaj. Pitanje dijaloga postalo je glavni prioritet zbog hitnosti stabilizacije Balkana. Rat u Ukrajini na Kosovo je takođe imao politički uticaj, koji je učinio da međunarodna zajednica stavi dijalog kao prioritet. Dijalog nikada nije bio važniji“, rekao je Gjinovci.

Gjinovci ističe da ankete pokazuju da bi Samoopredjeljenje opet bilo na prvom mjestu, ukoliko bi se izbori sada održali, sa 42-43 ili 45 odsto glasova.

"Imamo fantaziju da će Kosovo u budućnosti postati bolje, ali znam pouzdano da nemamo kapaciteta da uradimo bolje“, rekao je Gjinovci.

On dodaje da vlada trenutno pomaže siromašnima, ali da što se tiče ekonomskog razvoja "teško je kada je 76 odsto učenika nepismeno".

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore