Stručnjak za Zapadni Balkan

Profesor na Londonskoj školi ekonomije i stručnjak za Zapadni Balkan James Ker-Lindsay smatra da manje bolan način da Kosovo postigne sporazum sa Srbijom o osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom i dodaje da bi alternativa ZSO bila promjena granica, prenosi Gazeta express.

"Alternativa, biću zaista iskren, je promjena etničkih granica, o čemu se govorilo. Ako Kosovo to ne želi da prihvati, onda najbolje što može da uradi jeste da kaže da će zadržati granice, ali će Srbima dati značajnu autonomiju. I na ovom mjestu moram da kažem da se uvijek priča da će se stvoriti još jedna Srpska Republika. To je besmislica. Republika Srpska je veoma poseban model autonomije, koji je stvoren u sasvim drugačijoj situaciji gdje su Srbi činili prilično veliki procenat stanovništva u Bosni i Hercegovini i to je učinjeno da bi se zaustavio veoma brutalan rat. Niko ne govori o Republici Srpskoj na Kosovu“, rekao je James Ker-Lindsay u intervjuu za Glas Amerike.

On je naveo da pored onih koji ne razumeju da ZSO nije kao Republika Srpska u Bosni i Hercegovini, ima i onih koji žele da prave nevolje.

"Iskreno, mislim da se neki ljudi tome protive, jer ne razumeju da to nije Republika Srpska. Ima i mnogo drugih ljudi, posebno iz inostranstva, koji su pričali o tome, jer žele da naprave nevolje. Milorad Dodik to radi jer želi da napravi nevolje", izjavio je Ker-Lindsay.

Ker-Lindsay dodaje da evropski prijedlog za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije nije istorijski.

"Mislim da to nije kako se opisuje, istorijska prilika. Jasno je da je to flaster. To ne riješava osnovni problem i veoma je frustrirajuće. Znam da Evropska unija ima pune ruke posla sa Ukrajinom i znam da zato želi da pokuša da napravi nešto ili da ostavi utisak o potezu za Srbiju i Kosovo. Ali da li je ovo zaista najbolje što možemo da dobijemo poslije 15 godina? Prije 10 godina Briselski sporazum je bio mnogo napredniji. Ovo ne nudi ništa koliko vidim. I mislim da će za postizanje dogovora biti potreban pritisak, bez sumnje", rekao je James Ker-Lindsay.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express