Dio konačnog sporazuma

Uprkos tome što je predlog Evropske unije o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova dobra osnova za dalje razgovore, konačni sporazum treba da sadrži međusobno priznanje, poručio je premijer Kosova Albin Kurti.

On je novinarima u Prištini 15. februara rekao da su evropski i američki zvaničnici prihvatili da priznanje bude deo konačnog sporazuma.

"Proces razgovora još nije počeo, trebalo bi da bude sastanka na visokom nivou koji će sazvati visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, a iz razgovora ćemo videti šta i kada", pojasnio je Kurti.

"Ali, ne može biti potpune normalizacije odnosa bez međusobnog priznanja u fokusu. Dakle, na svakom sastanku koji smo imali sa našim evropskim i američkim partnerima, oni prihvataju da se normalizacija i priznanje ne mogu odvojiti jedno od drugog", rekao je Kurti.

Kosovo i Srbija su prihvatili predlog Evropske unije, koji je u javnosti poznat i kao francusko-nemački plan za normalizaciju odnosa.

Dokument nije javno objavljen, ali prema onom u koji je RSE imao uvid, predlog bi trebao da reši nesuglasice između dve strane.

Predviđa se poštovanje teritorijalnog integriteta, jednaka prava, priznanje državnih simbola i poseban tretman za srpsku zajednicu na Kosovu.

U dokumentu se eksplicitno ne pominje međusobno priznavanje Kosova i Srbije, kao ni članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, ali se od Srbije traži da ne ometa učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije.