Specijalni sud

U najavi žalbe upućenoj drugostepenom sudu, odbrana Saliha Mustafe, osuđenog za ratne zločine, je tražila poništavanje kazni i njihovu zamenu oslobađajućim presudama, odnosno naređenje da se predmet vrati na suđenje, odnosno da se kazne smanje.

Specijalizovano vijeće u Hagu je 16. decembra proglasila su Mustafu krivim za ratne zločine, osudivši ga na 26 godina zatvora.

U najavi žalbe, odbrana je navela sve greške za koje tvrdi da je prvostepeni sud napravio.

Između ostalog, navodi se da je u pogledu kaznene politike primenene u ovom predmetu, Vijeće direktno odbilo primjenu jednog od ključnih principa krivičnog prava u zapadnom svijetu – principa «leks mitior», prema kojem, ako dođe do izmjene zakona u periodu od zločina do presuda treba da se primjeni onaj koji je «blaži».

Po ocjeni odbrane, prvostepeni sud nije primjenio i/ili pogrešno/primjenio načelo «leks mitior», čime su povređena prava osuđenog.

„Sudski organ je pogrešio u primjeni člana 44 zakona, što je dovelo do povrede ustavnih garancija iz člana 33(2) Ustava Kosova. Prvostepeni sud je pogrešio tumačeći odredbu člana 44. Zakona u način da se ignoriše njena neustavnost suprotno članu 33.2 Ustava, zbog čega odbrana predlaže da se Apelacioni sud pozove na odredbe člana 44. Zakona radi ocjene ustavnosti, pod nasumičnom kontrolom ustavnosti, kako je definisano u članu 113.8 Ustava Kosova“, navodi se u objašnjenju žalbe.

Takođe, navodi se da je pretresno vijeće pogrešilo što ni u kom slučaju nije uzelo u obzir opštu praksu odmjeravanja kazne u bivšoj Jugoslaviji u vrijeme izvršenja kazne.

Ističe se da je pretresno vijeće napravilo grešku što nije uzelo u obzir raspon kazni izrečenih licima osuđenim za slična djela u drugim kosovskim i međunarodnim sudovima/tribunalima.

S tim u vezi se navodi presuda u vezi mučenja najmanje šest lica, a, prema odbrani, on je učestvovao u mučenju smo dvije osobe.

Po ocjeni odbrane, sama porota je odlučila da postupi prema olakšavajućim okolnostima, ali je prilikom odlučivanja o kazni optuženom uzela u obzir samo otežavajuće faktore.

Sud je odbacio sve olakšavajuće okolnosti u korist optuženog i izrekao kaznu od 26 godina zatvora koja je prema odbrani bila preterana.

„U potvrđenoj optužnici se navodi da su u periodu od približno 1. aprila 1999. do 19. aprila 1999. godine, u zatočeničkom kompleksu u Zlašu, na Kosovu, počinjena krivična djela proizvoljnog zatvaranja, okrutnog postupanja i mučenja nad najmanje šest osoba. Takođe, u optužnici se navodi da je dana između 19. aprila 1999. godine, odnosno oko ovog datuma, pa do kraja aprila 1999. godine, na toj lokaciji ubijen jedan zatočenik“, naveo je Specijalni sud povodom presuda, prenosi Reporteri.

Mustafa je bio optužen pod različitim oblicima krivične odgovornosti, za proizvoljno pritvaranje, okrutno postupanje, mučenje i nezakonito ubijanje kao ratne zločine počinjene u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, ili u vezi sa tim sukobom.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri