Kontinuirani kontakt

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore saopštilo je da među žrtvama zemljotresa koji je pogodio Tursku nema građana Kosova.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, ambasada Kosova u Ankari od 6. februara ima kontinuirani kontakt sa građanima Kosova koji žive u Turskoj.

Ministarsrtvo ističe da je ambasada građanima Kosova koji žive u Turskoj pomagala kako u obezbjeđivanju prevoza, tako i putnih isprava za povratak na Kosovo.

MSP Kosova je povodom izjave predsjednika Asocijacije za kulturu i solidarnost Albanaca Turske Evrena Kaje, koji je kazao da su u katastrofalnom zemljotresu u Turskoj poginula 73 Albanca i uputio kritike ambasadi Kosova u Turskoj, navelo da te žrtve imaju tursko državljanstvo.

"Povodom javnih izjava g. Evrena Kaje, predsjednika Udruženja za kulturu i solidarnost Albanaca Turske, da su među poginulima 73 Albanaca, obavještavamo da se radi o porodicama/osobama koje imaju tursko državljanstvo, ali su starog albanskog porijekla. Ambasada Republike Kosovo u Ankari, nakon komunikacije sa našom dijasporom u Turskoj, uključujući i lica koja nisu državljani Republike Kosovo. Ambasada je kontaktirala  i razgovarala sa g. Kajom, tokom prošle sedmice, koji je obavjestio da su on i njegova porodica dobro i da nisu zadobili nikakve povrede”, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.