Mali broj prijavljenih

Oko 140 pripadnika manjinskih zajednica prijavilo se na konkurs POlicije Kosova za prijem novih radnika u direkciji za region sjever, a od tog broja je njih 136 ispunilo uslove i oni će 20. februara biti podvrgnuti pismenom testiranju, rekao je zamenik generalnog direktora policije Dejan Janković za Radio Slobodna Evropa (RSE).

On nije precizirao da li među onima koji su konkurisali ima i pripadnika srpske zajednice.

RSE podsjeća da je pitanje prisustva Srba u policiji na sjeveru Kosova aktuelno od novembra prošle godine, kada je više od 550 njih napustilo svoje pozicije u znak protivljenja odluci Vlade Kosova o preregistarciji vozila sa srpskih na kosovske tablice.

U međuvremenu je početkom januara otvoren konkurs za prijem novih policajaca, koji je potom produžen do 10. februara, a pokrenuta je i kampanja "podizanja svijesti o značaju konkursa", koju su podržali visoki zvaničnici Vlade Kosova, međunarodne institucije i ambasade, među njima je i šef Eulexa Lars-Gunar Wigemark koji je na društvenim mrežama objavio video-poruku u okviru kampanje.

RSE, međutim, navodi da se ne zna na koji način će biti popunjeno još preko 400 slobodnih pozicija u direkciji za region sjever – putem novih konkursa ili povratkom onih koji su podneli ostavke, jer na to pitanje nisu dobili odgovor iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Izvor: RSE