Premijer Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je u Skupštini da se formiranje ZSO može razmotriti ukoliko se prihvati šest uslova koje je predstavio prošle nedjelje.

Kurti je naveo da se francusko-njemački plan ne odnosi konkretno na formiranje Zajednice srpskih opština, već govori o ranijim sporazumima koji su postignuti u Briselu, te istakao da ostaje pri svojim uslovima kada je riječ o ZSO.

"Glavni plan nema nikakvu referencu na Zajednicu, već se odnosi na briselske sporazume, u cjelosti", istakao je Kurti.

Kurti je u pomenutih šest uslova naveo da je neophodno da "Udruženje mora biti u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova, ne sme biti jednonacionalno, da mora promjeniti naziv i da se mora uspostaviti reciprocitet između Kosova i Srbije po pitanju zaštite manjina".

On je takođe zahtjevao da "budu ugašene sve nelegalne strukture, predato sve nelegano oružje, kao i da mora doći do međusobnog priznanja". Na kraju, kao šesti uslov Kurti je tražio "da predsjednik Srbije povuče pisma upućena najvišim zvaničnicima pet država članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova, u kojima traži da te države ne prihvate aplikaciju Kosovae za članstvo u EU".

Izvor: Kosovo Online/Reporteri