Portparol EU

Evropska unija je fasilitator, a ne strana u sporazumima o dijalogu - uključujući energetsku mapu puta. Odgovornost za implementaciju leži isključivo na stranama, rekao je portparol EU Peter Stano za RTV 21.

"Obe strane imaju neizmirene obaveze u vezi sa sprovođenjem mape puta i EU očekuje da obe strane odmah krenu napred sa primjenom. Komercijalni sporazum je važan deo implementacije mape puta, jer bi omogućio Kosovu da počne sa naplatom kod potrošača na sjeveru Kosova“, rekao je Stano.

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi okrivio je prije nekoliko dana Evropsku uniju i kompaniju "Elektrosever" za nesprovođenje sporazuma o energetici, postignutog u junu prošle godine između Kosova i Srbije o pitanju naplate električne energije na sjeveru Kosova.

Poslije toga se oglasila kompanija “Elektrosever” koja je u svom saopštenju navela da kada je riječ o sprovođenju energetske Mape puta, čije je sprovođenje dogovoreno 21. juna u Briselu, da je ta kompanija ispunila i ispunjava sve svoje preuzete obaveze, čiji je garant i Evropska unija.

Izvor: Kosovo Online/rtv 21