Mijenja stavove

Bivši šef Samoopredjeljenja i analitičar Visar Ymeri rekao je da premijer Kosova Albin Kurti obmanjuje javnost tvrdeći da mu je francusko-njemački plan ponuđen po principu "uzmi ili ostavi", i dodao da je taj plan proizvod Kurtijevih pregovora.

On je naveo da Kurti mijenja svoje stavove, jer je prije par dana izjavio da će pregovarati o evropskom planu, a potom da mu je taj plan ponuđen kao nešto što nije podložno promjenama.

"Do sinoć nam je govorio da se o tome može pregovarati. Prevario nas je, Kurti menja stavove, ali je problem što namjerno vara. Primjetio sam interesantnu stvar, kad god se Kurti osramoti zbog argumenata sa kojima ne može da se suoči on radi dvije stvari. Prvo, izvodi neke trikove da prođe debatu i drugo, divlja u napadu na opoziciju", rekao je Ymeri.

Ymeri je naglasio da se u posljednje vrijeme Kurti bori sa Demokratskim savezom Kosova.

"Kurti je sramota. Jedina kritika je bila to što je Abdixhiku pitao da li je priznanje u središtu francusko-njemačkog plana, ako ne, kako smo dospjeli ovdje. Kurti je danas priznao zanimljivu stvar da je francusko-njemački plan rezultat pregovora koje je imao", kazao je Ymeri.

Prema njegovim riječima, Kurti je prihvatio plan ali sada želi da objasni to prihvatanje.

"Kurti kaže da nema odgovornost i da je francusko-njemački plan došao kao prijedlog  uzmi ili ostavi. On trdi da to unapređuje proces dijaloga", ističe Ymeri.