Na zahtjev poslanika PDK

Poslanici Skupštine Kosova raspravljaće danas na zahtjev poslanika Demokratske partije Kosova o dijalogu između Kosova i Srbije, prenosi Reporteri.

U zahtjevu koji je potpisalo devet poslanika PDK za parlamentarnu raspravu o dijalogu sa Srbijom, navodi se da dijalog u posljednje dvije godine ne ide u pravom smjeru odnosno ka konačnom dogovoru.

„Shodno tome je pristup Vlade Kosova u vezi dijaloga zabrinjavajući uzimajući u obzir transparentnost i odgovornost koja bi trebalo da ga karakteriše“, kaže se u prijedlogu PDK.

Sjednica će, kako je najavljeno, početi u 12 časova.

Dijalog Kosova i Srbije počeo je 2011. godine i sa tehničkog prešao na politički nivo, a dogovor je postignut 2013. godine potpisivanjem sporazuma obe strane.

Dvije godine kasnije postignut je sporazum o osnivanju Zajednice srpskih opština, za koji je kasnije Ustavni sud utvrdio da neke tačke statuta ZSO nisu u skladu sa Ustavom.

Kosovo i Srbija trenutno razgovaraju o "francusko-njemačkom prijedlogu", koji predviđa sprovođenje svih ranije potpisanih sporazuma i ali ne predviđa međusobno priznanje, ukazuje Reporteri.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri