Poslanica liste Guxo

Poslanica u Skupštini Kosova Jeta Statovci kaže da su isti stavovi liste Guxo, kojoj pripada, i Pokreta Samoopredjeljenje o pitanju dijaloga sa Srbijom i tema u vezi sa tim procesom, i da je dobro da je kosovsko rukovodstvo jedinstveno po tom pitanju.

“Znamo da je kosovska strana imala konstruktivan pristup, poslati su komentari na prvobitni francusko-njemački plan, koji se smatra dobrom osnovom za dalje razgovore”, rekla je Statovci u intervjuu za Kosovapress, a prenela Gazeta express.

Ona je dodala da Zajednicu srpskih opština sa izvšnim ovlašćenjima, vlada ne može da prihvati.

Komentarišući kritike opozicije po pitanju odnosa vlasti prema ZSO, odgovara da su predstavnici opozicije “taoci svoje političke prošlosti”.

“Jasni smo i da je svaka segmentacija, pa i socijalna, posebno na etničkoj osnovi, u suprotnosti sa duhom na kome je izgrađeno Kosovo. Ovo je multietnička država i svaka podjela na osnovu etničke pripadnosti je suprotna tome. Imamo slučajeve da ponekad stvaranje paralelnih, izvršnih struktura nije nužno išlo u pravcu jačanja manjinskih prava“, rekla je ona.

Dodaje i da su kritike na račun ministarke spoljnih poslova Donike Gërvalle-Schwarz neosnovane, dodajući da se ostvaren značajan napredak u spoljnoj politici, što se primećuje čestim posjetama međunarodnih lidera Kosovu.

Kako je rekla, često se od opozicionih partija čuje retorika slična onoj koja dolazi iz Beograda.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express