Neuspjeh

Član LDK Visar Azemi izjavio je da je nedovoljan rad aktuelne vlade Albina Kurtija glavni razlog zbog kojeg su građani suočeni sa nedostatkom električne energije, prenosi TV Klan Kosova.

Kako kaže, neuspjeh vlade u namjeri da investira u novu energetsku infrastrukturu, doprineo je produbljivanju energetske krize.

“Ova vlada nije uspjela da se pozabavi zastarelom elektro-energetskom infrastrukturom i to će dovesti do nestanka struje i nestašica struje. Štaviše, ova vlada, kao što smo videli u novoj energetskoj strategiji, ne podstiče razvoj alternativnih izvora energije, čime se povećava naša zavisnost od ograničenih resursa i uvoza, i dovodi do povećanja cijena i poremećaja u snabdjevanju“, naveo je Azemi.

Između ostalog, Azemi ocjenjuje da Kurtijeva vlada nije donela energetsku strategiju, niti bilo kakav plan djelovanja i ulaganja u proizvodnju.

"Dakle, vlada od 51 odsto, za dvije godine na vlasti, nije uspjela da ima ni energetsku strategiju, ni akcioni plan, ni ulaganja u proizvodnju novih kapaciteta. Danas mnogo više plaćamo struju nego prije dvije godine i na ivici smo još jednog povećanja. Ako se toj pasivnosti vlade dodaju i propusti u procesima nabavke za remont bloka elektrane Kosovo A, ispada da je vlada omogućila ambasadoru i oligarhu Martinu Berishaju da proda više uvozne energije Kosovu i to za zapanjujuću cijenu, ovaj skandal je već regionalnih razmjera", naveo je Azemi.

On je upozorio da će energetska kriza imati ozbiljne posljedice po ekonomiju, bezbjednost i kvalitet života građana, pa je važno da se preduzmu proaktivni koraci za njeno rješavanje.

“Nažalost, Kurtijeva vlada nije preduzela nikakve korake, a energija se koristi samo za propagandne spotove", zaključio je Azemi.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova