Oštetila budžet

Premijer Albin Kurti sinoć je na Twitteru optužio Srbiju da je, "preko paralelnih struktura koje kontroliše na sjeveru", oštetila Kosovo za više stotina miliona eura.

"Paralelne strukture koje kontroliše Srbija u opštinama na sjeveru Kosova koštale su građane i poreske obveznike u ostatku zemlje 320 miliona eura neplaćenih računa za električnu energiju i 17 miliona eura računa za vodosnabdjevanje od 1999. godine. Paralelne strukture ne dozvoljavaju naplatu električne energije i ometaju sprovođenje energetskog sporazuma postignutog u dijalogu prije 10 godina. Bez ikakvih apela za štednju, potrošnja struje u ovim opštinama porasla je za 70 procenata za prethodnih deset godina, dijelom zbog uzgoja droge i rudarenja kriptovaluta", tvrdi Kurti.

Dodao je kako je Kosovo od 1999. izgubilo još 300 miliona eura, zbog akcija Srbije, "kao što je zadržavanje naknada za prenos i primoravanje trgovaca da plaćaju PDV Srbiji na našu trgovinu električnom energijom".

Čak i sada, odbijanje Beograda da dozvoli trgovinu na Kosovu i Srbiji košta Kosovo i do 10 miliona eura mjesečno, napisao je Kurti.

Naveo je da "građani u sjevernim opštinama nisu krivi za ove nepravde" i da  oni razumeju i prihvataju da je plaćanje osnovnih komunalija kao što su struja i voda normalno, i da bi to omogućilo neophodna ulaganja za dalje poboljšanje kvaliteta usluga.

"Oni imaju pravo na pristup takvim uslugama i da žive oslobođeni organizovanog kriminala, pritiska i pretnji od strane nelegalnih struktura predvođenih Srbijom. Moja vlada je posvećena poboljšanju kvaliteta života svih građana Kosova i da im pruži slobodu i sigurnost koju zaslužuju", napisao je Kurti na Twitteru.
  Izvor: Kosovo Online