Udvostručen porez na imovinu

Nivo privrednog rasta na Kosovu za 2023. godinu biće između tri i četiri odsto, ocijenjuje ekonomski stručnjak i profesor Florin Aliu, ističući da je ta stopa nedovoljna za održiv ekonomski razvoj i smanjenje nezaposlenosti, prenosi Koha.

On je kazao da će Kosovo i ove godine imati spor ekonomski rast zbog inflacije i izazovne ekonomske situacije i podsjetio da je prošle godine stopa bruto domaćeg proizvoda (BDP) bila oko tri procenta.

Aliu kaže da Vlada Kosova nije na pravi način rješila ekonomsku krizu.

On je uputio kritike na račun Vlade Kosova jer je udvostručila porez na imovinu i odredila koeficijent od 105 eura za plate, što, ističe, dovodi do smanjenja plata u nekim sektorima.

"Jednom rječju, ovaj privredni rast je ništa. Ova stopa privrednog rasta ne smanjuje nezaposlenost, jer je korpus ljudi koji ulaze na tržište rada mnogo veći od ovog privrednog rasta od tri odsto", kazao je on.

Aliu, takođe kaže da izvršna vlast na Kosovu nije učinila dovoljno čak ni za socijalne kategorije.

Govoreći o inflaciji, Aliu kaže da će ona i ove godine biti na visokom nivou, a vođena je i devalvacijom eura, s obzrom na to da se na Kosovu koristi ta valuta.

"Ali šta je urađeno za ljude koji su siromašni i nezaposleni? Mislim da će nam inflacija reći da li će tempo biti takav da cijene rastu. Ipak, ne vjerujem da će doći do daljeg povećanja cijena, ali one ostaju veoma nepoznate iz razloga što su Rusija i Ukrajina među glavnim proizvođačima pšenice, suncokretovog ulja i ječma. Dakle 30 odsto svjetske proizvodnje zavisi od ove dvije zemlje, koje su u ratu. Kakva će nas godina čekati je pod znakom pitanja jer će, kako se vidi, proljeće ove godine zaoštriti rat u Ukrajini. Takođe, nepoznanice su kako će se kretati euro u odnosu na dolar. Ne treba zaboraviti da Kosovo koristi euro i svako kretanje eura, bilo u slabljenju ili jačanju u odnosu na druge valute, utiče na ekonomiju Kosova, pre svega na cijene i trgovinu", upozorio je on.

Što se tiče prijedloga opozicije i poslovne zajednice za promjene fiskalne politike,  Aliu se sa tim ne slaže.

Naglasio je da Uprava za zaštitu konkurencije treba da radi na utvrđivanju manipulacije cijenama na tržištu od strane trgovaca.