Lavina odnela 10 života

U Restelici se prije jedanaest godina dogodila teška tragedija u kojoj je stradalo 10 članova porodice Reka.

U naselju Visokzavor se tog jutra sručila lavina prečnika i do nekoliko stotina metara koja je u potpunosti sravnila sa zemljom šest kuća, dok ih je na desetine bilo oštećeno. U tom trenutku samo u dvije kuće bilo je 11 osoba.

Drama kakvu ne pamte mještani Restelice i Gore, okončana je akcijom specijalne ekipe Kosovskih sigurnosnih snaga, koji su neprekidno od momenta nesreće pretraživali teren, ne bi li pronašli i desetu žrtvu. Velikim naporima pripadnika BSK-a, policije i mještana, najprije su izvučene tri žrtve.

Uslijedio je u ovoj nesreći, i trenutak radosti, kada je iz ruševina izvučena tada petogodišnja Amsera Reka. Njena majka, otac i njen bratić, njena tetka, iz jedne od kuća porodice Reka, su smrtno stradali.

Specijalne ekipe su, neprekidno od momenta nesreće radile na spašavanju stradalih, da bi tek četvrtog dana od nesreće pronašli beživotno tijelo Resmina Reku - desetu žrtvu tragedije.

Lavina je porušila i oštetila 15 kuća. Mještani Restelice su i poslije devet godina razočarani kolektivnim zaboravom institucija jer ništa nije urađeno na izgradnji novih kuća porodicama stradalih u lavini.

Amsera reka danas sa svojim rođacima živi u Italiji.