Vlada Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti potvrdio je savjetniku američkog State departmenta Dereku Cholletu, u telefonskom razgovoru, spremnost za naredne političke sastanke na visokom nivou u okviru dijaloga Kosova i Srbije, saopšteno je iz Vlade Kosova.

„Premijer Kosova Albin Kurti obavio je juče telefonski razgovor sa višim savjetnikom američkog State departmenta Derekom Cholletom. Razgovarali su o evropskom prijedlogu, prihvatljivom kao dobroj osnovi za dalje razgovore i solidnoj platformi za napredovanje ka punoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije u okviru dijaloga u Briselu“, navedeno je u saopštenju.

Naglašen je značaj napretka Kosova u međunarodnim integracijama u vrijeme kada su demokratska i ekonomska dostignuća Kosova u posljednje dvije godine dokazana od mnogih prestižnih međunarodnih organizacija i instituta, dodaje se u saopštenju.

„Premijer Kurti je potvrdio spremnost za naredne političke sastanke na visokom nivou i izrazio saglasnost o potrebi intenziviranja procesa dijaloga“, piše u saopštenju Vlade Kosova.

Savjetnik američkog State departmenta Derek Chollet rekao je da je u petak razgovarao sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i da je pozdravio odluku premijera Kosova da prihvati prijedlog EU.

„Razgovarao sam danas sa premijerom Albinom Kurtijem. Pozdravljamo odluku Kosova da prihvati predlog EU za normalizaciju odnosa sa Srbijom kroz dijalog koji olakšava EU. Sada je potrebna implementacija kako bismo osigurali značajne koristi za obe zemlje“, naveo je on.