Portparol EU

Evropska unija je saopštila da rasprava i prijedlozi o uslovima koje je premijer Kosova Albin Kurti postavio za formiranje ZSO treba da se odvijaju u okviru dijaloga, piše Koha.

"Dijalog Kosovo-Srbija je prostor gdje strane mogu da vode rasprave i daju predloge u vezi sa formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom", ocjenila je Evropska unija.

Portparol EU za spoljnu politiku i bezbjednost Peter Stano istakao je spremnost evropskog bloka da omogući razgovore o ZSO tokom predstojećih sastanaka.

„Uzeli smo u obzir komentare premijera Kurtija u vezi sa Zajednicom opština sa srpskom većinom, iznete u Skupštini Kosova, 2. februara. U okviru dijaloga je i sastanak na kojem će se razgovarati o stvaranju Zajednice opština sa srpskom većinom, kao i o svakom prijedlogu koji dve strane imaju. EU je spremna da na budućim sastancima omogući razgovore o ZSO“, rekao je Stano.

Vlada je saopštila da na narednim sastancima očekuju da će se ta pitanja rješavati u okviru evropskog prijedloga.

„Pred nama je evropski prijedlog za koji smo rekli da je prihvatljiv kao dobra osnova za dalje razgovore i solidna platforma za napredovanje. Očekujemo da će naredni sastanci u Briselu, kad god se oni održe, biti dobra prilika da se pozabavimo pitanjima u okviru evropskog prijedloga koja se odnose na međunarodne garancije, mehanizme implementacije i vremenski redosljed. Potencijalno uslovljavanje Srbije sastanaka u Briselu raspravom o ZSO nesumnjivo treba tumačiti kao pokušaj Srbije da izbjegne razgovore o evropskom planu, koji je kao takav već jednom odbacila“, izjavio je portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore