Predsjednik Partije pravde

Predsjednik Partije pravde Ferid Agani mišljenja je da bi Sjedinjene Američke Države podržale rezoluciju Skupštine Kosova sa šest uslova premijera Kosova Albina Kurtija za osnivanje Zajednice srpskih opština, javlja Teve1.

Prema Aganijevim riječima, ni jedan poslanik nije protiv uslova koje je Kurti postavio. Dodao je da bi usvajanje rezolucije o tom pitanju dokazalo da je Kosovo opredjeljeno za stabilnost i mir u regionu.

„Mislim da šest uslova premijera Kurtija predstavljaju dobru integraciju strateških ciljeva Kosova u pregovaračkom procesu. Oni nude idealne mogućnosti da čitav politički spektar zemlje stvori politički konsenzus u Skupštini Kosova. Mislim da bi rezolucija Skupštine, koja sadrži ovih šest tačaka, poslala jasnu poruku pregovaračima da smo došli do crvene linije Kosova. Ova rezolucija bi poslala poruku da je Kosovo posvećeno stabilnosti i miru u regionu. Mislim da bi SAD u potpunosti podržale takvu rezoluciju. Međutim, vjerovatno će biti rezervisanosti kada je reciprocitet u pitanju“, izjavio je Agani.

Agani je dodao da izjave koje idu u suprotnom smjeru šalju poruku međunarodnim partnerima da Kosovo nije spremno da primeni ZSO.

"Mislim da oni slabe političku poziciju Kosova i čine je dosta neizvesnom u procesu pregovora“, naglasio je Agani.

On je naveo da treba insistirati da se u bilo kom konačnom dogovoru u vezi sa ZSO to uslovi prethodnim priznanjem Kosova od strane Srbije.

Izvor: Kosovo online/Teve1