Krimski scenario

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je u intervjuu za britanski list "Telegraph” rekla da plaćenici grupe "Wagner” rade sa srpskim paravojnim formacijama na uvođenju neobilježenog oružja i uniformi na Kosovo i pripremi mogućeg napada na Kosovo.

Prema riječima Osmani meta je potpuno ista kao i ona koju je Vladimir Putin koristio na Krimu prije devet godina.

"Oni donose oružje i uniforme, ali formalno nisu dio srpske vojske. Srbija želi da postigne svoje ciljeve, a da se ne nazove vojnom operacijom“, rekao je Osmani.

O tome koliko je "pripadnika Wagnera bilo na granici ili na teritoriji Kosova", Osmani je rekla da se ovo pitanje još istražuje.

"Postoje jasni dokazi da su srpske paravojne grupe to planirale i organizovale (sa Wagnerom). Koliko ih je bilo na granici ili unutra (teritorija Kosova), to je stvar koja se još istražuje”, rekla je Osmani.

Osmani je podsjjetila na rašireni skepticizam među svjetskim liderima početkom prošlog februara, kada se činilo da bi Rusija mogla da izvrši invaziju na Ukrajinu.

"Dva ili tri dana prije invazije na Ukrajinu, slušala sam toliko svetskih lidera kako govore: ’Putin nije toliko glup, on to neće da uradi‘. Za Vučića sada čujemo – "nije toliko glup, neće to da uradi“.

To što je Kfor na Kosovu "ne znači da Vučić nikada ne bi pokušao. Ne kažem da će to učiniti, ali moramo uvijek biti spremni da spriječimo takav scenario”.