Uskoro odobravanje ugovora

Ministar pravde Danske Peter Hummelgaard očekuje da će Parlament Kosova "uskoro" odobriti ugovor koji je ta zemlja zaključila sa Kosovom o zakupu 300 mesta u kosovskim zatvorima, prenosi Indeks onlajn.

Hummelgaard nije mogao da elaborira šta znači "u kratkom vremenu", ali je dodao da nakon usvajanja u Skupštini, može da počne i rekonstrukcija zatvora u Gnjilanu.

„Mogao bi biti potpuno spreman za 21 ili 26 mjeseci, nakon čega bi prvi zatvorenici mogli da se usele“, rekao je Hummelgaard.

Prema prvobitnom planu, prvi zatvorenici je trebalo da služe kaznu početkom 2023. godine.

„Pošto Kosovo još nije ratifikovalo sporazum, a kada su bili izbori i dugi pregovori vlade, nije postojala mogućnost da se zatvorska mjesta koriste početkom 2023. godine. Danski parlament je na jesen obavješten da će rok za postavljanje zatvora u inostranstvu biti odložen. Između ostalog i zbog većih zahtjeva za konverzijom“, kaže Hummelgaard.

Planirano je da osuđenici iz zemalja van EU, koji su deportovani iz Danske, odsluže kaznu na Kosovu, a ne na tlu Danske. Time će se olakšati teret danskog zatvorskog sistema, piše danska novinska agencija „Ritzau”.

Ministarka pravde Kosova Albulena Haxhiu kaže da bi sporazum trebalo da stupi na snagu što je prije moguće.

„U ponedjeljak sam imala dobar i produktivan sastanak sa mojim kolegom, danskim ministrom pravde Peterom Hummelgaardom, gdje smo imali priliku da razgovaramo o našoj daljoj saradnji – posebno u vezi sa ugovorom o zakupu zatvora Danskoj“, rekla je Haxhiu u pisani komentar danskim medijima.

Haxhiu navodi da je nastavljen konstruktivan dijalog između danskih i kosovskih vlasti i potvrđen zajednički cilj da sporazum stupi na snagu što je prije moguće.

"Očekujem da ćemo uskoro biti spremni da preduzmemo sljedeći korak i odobrimo sporazum od strane Skupštine Kosova“, rekla je ona.

Krajem prošlog mjeseca „Altinget” je pisao da je Kosovu potrebna godišnja pomoć Danske od 6 miliona eura prije nego što odobri sporazum.

„Kada je zaključen ovaj sporazum, sklopljeno je nekoliko paralelnih sporazuma u kojima se i Danska obavezala na neku razvojnu saradnju. Čak je i Kosovo zabrinuto zbog ovoga. Ne mislim da su oni međusobno zavisni jedni od drugih“, rekao je Hummelgaard.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline