Poslanik VV-a

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenja Enver Dugolli rekao je da bi stvaranje etničkog udruženja "uništilo duh države Kosovo kao multietničkog društva", prenosi RTK.

„Ahtisaarijev paket je bio veoma veliki kompromis za Albance, ali je tada rečeno da, iako Kosovo ima 93 odsto albanskog stanovništva, ono treba da bude država sa multietničkim društvom. Dakle, pokušaj koji je učinjen potpisivanjem tih sporazuma 2013. i potom 2015. godine da se stvori ZSO na etničkoj osnovi suprotan je tom duhu, duhu države Kosovo kao multietničkog društva“, rekao je Dugolli.

On ističe da Kosovo ne pokušava da oduzme prava srpskoj manjini.

„Oni imaju prava kao nigde drugo. Ono što tražimo jeste da ako Srbija zahtjeva ZSO, zašto onda ne bi pokušali tako nešto i u Srbiji. Jer ako pogledate procenat, Srbija ima mnogo veći procenat manjinskih naroda koji tamo žive i nemaju ni približno ista prava kao Srbi na Kosovu“, dodao je Dugolli.

Dugolli napominje da je insistiranje i diskurs riječnika pojedinih političkih eksponenata da ZSO treba da se primjeni, stav koji je narušio prvobitnu poziciju premijera Kurtija.

Izvor: RTK live/Kosovoonline