Specijalni sud

Sudsko vijeće odbilo je zahtjev odbrane bivšeg komandanta OVK Hashima Thaçija o svjedočenjiima devet diplomatskih svjedoka odbrane, prenosi Indeks online.

Naovdi se da je odbrana tražila da se sačuvaju iskazi devet svjedoka, kako bi se Thaçiju garantovalo pravo da obezbjedi učešće u ispitivanju ovih svjedoka u ime odbrane, pod istim uslovima kao i svjedoka koji svjedoče protiv njega, ali je to odbijeno.

U tu svrhu odbrana je tražila od Vijeća da promjeni uobičajeni redosljed izvođenja dokaza, tako što će iskaze svjedoka da sasluša prije početka suđenja.

„Odbrana tvrdi da će svjedoci dati neke od najvažnijih dokaza koje će Vijeće saslušati u ovom slučaju, između ostalog, zbog njihovog položaja i uloge na Kosovu tokom perioda na koji se odnosi optužnica, povezanosti sa ključnim pojedincima tokom tog vremena, povezanosti sa Thaçijem na profesionalnom i u nekim slučajevima ličnom nivou i zbog mogućnosti da svjedoče o stvarima bitnim za slučaj“, navodi se u odluci prenosi Zakletva pravde.

U Odluci se dalje navodi da do početka dokaznog postupka odbrane postoji veoma realan rizik da iskazi svjedoka, koji će tada biti u 80-im godinama, više neće biti dostupni zbog smrti ili invaliditeta.

„Što se tiče primarnog pravnog postupka, odbrana traži da se svjedoci saslušaju u martu 2023. godine, a što se tiče alternativnog rješenja, traži da se iskazi daju javno, na sjednici, ako su svjedoci dovoljno zdravi da putuju u februaru 2023. godine, osim jednog svjedoka koji će biti dostupan u aprilu 2023.“, navodi se dalje.

Povodom ovog podneska, Tužilaštvo je tražilo da ga prvostepeno tijelo odbije.

Inače, Specijalno tužilaštvo je 30. septembra 2022. godine podnelo potvrđenu izmjenjenu optužnicu protiv Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasniqija i Rexhepa Selimija, koja se sastoji od deset tačaka, gdje se oni terete za navodne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline