U korist građana

Vlada Kosova odobrila je međunarodni sporazum između Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije o slobodi kretanja građana između ovih zemalja.

Ovaj sporazum omogućava građanima Kosova i Bosne i Hercegovine da uđu na teritoriju jedni drugih sa biometrijskim ličnim kartama.

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da će kroz ovaj sporazum imati koristi građani šest zemalja zapadnog Balkana.

„Sporazumom o slobodnom kretanju samo sa ličnim kartama građani šest zemalja Zapadnog Balkana će se kretati koristeći samo jednu ličnu kartu jedne od država prema važećem sporazumu“, rekao je on.

Nakon ratifikacije dvije države, građani Kosova i Bosne i Hercegovine će se kretati samo sa ličnim kartama.

Također, odobrena su još dva ugovora, onaj za priznavanje visokoškolskih kvalifikacija i za priznavanje stručnih kvalifikacija ljekara, stomatologa i arhitekata.

Inače, lideri Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije potpisali su 3. novembra prošle godine tri sporazuma o međusobnom priznavanju ličnih karata, fakultetskih diploma i stručnih kvalifikacija u okviru samita Berlinskog procesa, čiji je domaćin bio njemački kancelar Olaf Scholz.

Na ovom samitu učestvovali su lideri zemalja EU i šest zemalja Zapadnog Balkana: premijer Kosova Albin Kurti, premijer Albanije Edi Rama Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, premijer u odlasku ministar Crne Gore Dritan Abazović, premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski i premijerka Srbije Ana Brnabić - kao i oni iz EU.

Domaćin ovog samita, njemački kancelar Olaf Scholz, ocijenio je potpisivanje sporazuma "izuzetno velikim uspjehom za građane regiona", dodajući da će zemlje zapadnog Balkana imati podršku Njemačke u cijelom procesu.

"Ovaj samit pokazuje da je zajednička želja za postizanjem sporazuma veoma velika, stoga Njemačka snažno podržava ovaj proces", rekao je Scholz na konferenciji za novinare nakon potpisivanja sporazuma.

On je dodao da je ovo važan korak ka članstvu zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

"Danas smo uvjereni da će Berlinski proces pomoći ne samo da se iskoristi puni potencijal regionalne saradnje, već će ubrzati članstvo u EU svih zemalja zapadnog Balkana", rekao je Scholz.