Šef Eulexa

Šef Eulexa Lars-Gunnar Wigemark istakao je da je situacija na sjeveru Kosova još uvijek napeta, izrazivši zabrinutost zbog toga, prenosi Reporteri.

„Mislim da je ovo bila najozbiljnija kriza sa kojom se suočava Kosovo, posebno sjever Kosova, u posljednjoj deceniji. Došlo je do veoma napetog sukoba sa barikadama“, rekao je Wigemark.

On je rekao da je situacija i dalje nestabilna i upozorio da bi kriza mogla lako da eskalira.

"Oko 130 policajaca iz misije EU za vladavinu prava, poznate kao Eulex, i oko 160 albanskih policajaca nadgledaju bezbjednost u toj oblasti, uključujući i pješačke patrole, nakon što su svi predstavnici etničkih Srba dali ostavke na svoje funkcije u novembru. Ali mislim da je važno ne snižavati budnost i vjerovati da ova kriza nije završena. Lako može da eskalira. Svi to znamo, zato veoma pažljivo pratimo situaciju na terenu. Na sjeveru Kosova i dalje postoji bezbjednosni vakuum”, kazao je Wigemark.

Wigemark je rekao da je Eulex povećao svoje prisustvo.

„Utrostručili smo naše prisustvo, uključujući i izlazak iz vozila i vršenje takozvanih pješačkih patrola, izviđanja, kako bi lokalno stanovništvo videlo da smo tu, da budemo što vidljiviji i da pokušamo da izgradimo povjerenje u situaciji u kojoj postoji nedostatak povjerenja sa svih strana, gdje lokalno stanovništvo nema povjerenja u albanski dio Policije Kosova“, rekao je on.

Wigemark ističe da i Beograd i Prištinu treba ohrabriti da zaista daju sve od sebe da se situacija riješi.

„I mislim da je i za Kosovo i za Srbiju od suštinskog značaja da idemo napred u smislu evropskih integracija, koje su sada potrebnije nego ikada kada vidimo šta se dešava u drugim dijelovima Evrope, vidimo da to može doneti nestabilnost i razdor. I svi se nadamo, naravno, da će vrijeme takvog sukoba biti dio prošlosti ovdje u ovom dijelu Evrope“, naglasio je Wigemark.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri