Mišljenje seizmologa

Seizmolozi smatraju da je Kosovo na listi zemalja sa relativno visokom seizmičkom aktivnošću, zbog čega izgradnja objekata mora da se odvija po odgovarajućim standardima, prenosi Reporteri.

Imajući u vidu činjenice i primjere nedavnih zemljotresa u regionu i Turskoj, građevinski inženjeri kažu da bi kvalitet gradnje na Kosovu trebalo povećati, iako nije na lošem nivou.

Zemljotresi poput posljednjeg u Turskoj, jačine 7,8 stepeni Rihterove skale, po mišljenju stručnjaka, trebalo bi da budu lekcija i za Kosovo.

Shemsi Mustafa, šef Seizmičke mreže, apelovao je da se izgradnja odvija po standardima.

„Postoje tri oblasti, sjeverna oblast Kosova, od Mitrovice do granice, prostor od sjeverozapada do jugozapada, od Istoka do Prizrena, i jugoistočna oblast, koja obuhvata Uroševac i Vitinsko-Gnjilansku oblast“, rekao je Mustafa.

Naser Kabashi, profesor Građevinskog fakulteta, istakao je da kvalitet gradnje na Kosovu nije loš, ali da ima nekih nedostataka.

„Prvi koncept je dizajn, i mislim da je dizajn na nivou, urađen po evropskim standardima. Zatim postoji upotreba materijala za koje mislim da u izvesnoj mjeri mogu da imaju bolje performanse. Najkritičniji proces je proces izvođenja radova, a za mene kao profesionalca jedan od problema je i nadzor nad izvođenjem radova“, kazao je Kabashi.

Kabashi savjetuje da je potrebno da se pojača nadzor, i da se procjeni bezbjednost postojećih starih objekata, uključujući stambene zgrade, kao i one od nacionalnog značaja.

Tokom prošlog vijeka, razna područja Kosova su bila pogođena snažnim zemljotresima. Prizren i Peć pogodio je zemljotres jačine 6 stepeni Rihterove skale, dok se 1921. godine dogodio još jači zemljotres u Uroševcu, Gnjilanu i Vitini, jačine 6,1 stepen Rihterove skale.

U regionu Gnjilana, 24. aprila 2002. godine zabilježen je još jedan zemljotres jačine 5,7 stepeni Rihterove skale, kada je jedna osoba poginula, a pričinjena i velika materijalna šteta.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri