Izlaz

Poslanik Samoopredeljenja Haki Abazi rekao je da je izlaz iz trenutne situacije sa Srbijom jasan, odnosno da potpisnice sporazuma sa Srbijom treba da budu i Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, prenosi TV1.

"Riječ je o političkom pozicioniranju u datom trenutku, ali izlaz odavde je jasan, moramo se smjestiti u dinamičan proces rješavanja problema sa Srbijom, čak i ako smo svi uvjereni da će Srbija na kraju odbiti. Moramo da se krećemo bez narušavanja integriteta i suvereniteta zemlje, jer je to glavno pitanje da na kraju dokument, koji predviđa čak i Zajednicu bez izvršnih ovlašćenja na osnovu Ustava, potpišu Evropljani i Amerikanci, a ne sa kosovska i srpska strana, jer znamo da Srbija u ovim slučajevima stavlja tačku na svaki sporazum“, rekao je Abazi.

On je rekao da Zajednica kao takva, na osnovu Ustava, treba da bude dio paketa francusko-njemačkog sporazuma, koji definiše dinamičan proces do priznavanja Kosova.

"Izlaz je dokument koji više ne dozvoljava tumačenje i SAD takođe moraju biti potpisnik i garant. Mislim da bi trebalo da budu potpisnici francusko-njemačkog okvirnog sporazuma gdje se utvrđuju detalji ovog okvira“, dodao je Abazi.