Loš ‘status kvo’ ili sporazum

Univerzitetski profesor Blerim Latifi ocjenio je sinoć da je Kosovo suočeno sa dvije alternative po pitanju odnosa sa Srbijom, odnosno da će biti prinuđeno da bira između “statusa kvo” i sporazuma koji ne zadovoljava ambicije Kosova, prenela je Gazeta express.

"Suočeni smo sa dvije alternative - ili izabrati loš ‘status kvo’ ili izabrati sporazum, koji nije sporazum koji mi želimo, ali jeste ono što jeste“, rekao je Latifi za T7 Presing.

Prema njegovim riječima, “status kvo” štetan je za odnose dvije zemlje, ali, kaže, čak ni sporazum bez međusobnog priznavanja ne bi okončao istorijski sukob dva naroda.

"Dakle, sporazum koji nije konačan sa Srbijom, koji ne donosi priznanje, ali produžava situaciju. Na kraju krajeva, taj sporazum će biti kompromis gde će obe strane imati priliku da ga tumače u skladu sa svojim ciljevima", rekao je Latifi.

On smatra da će se, ako sporazum ne sadrži međusobno priznanje, sukob nastaviti.

“To je samo način da se normalizuju odnosi između dvije države, uz priznanje", dodao je Latifi.

On je naveo i da je Kurti primoran da prihvati sporazum koji ga ne zadovoljava, ali i da se “hranio iluzijama”, vjerujući da će postići dogovor koji će biti maksimalno u korist Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express