Agencija za statistiku

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova, cijene pojedinih osnovnih proizvoda neophodniih za život građana oscilirale su od početka 2023. godiine, tako da su neke namirnice poskupele, poput brašna i pilećeg mesa, druge pojeftinile, kao što je slučaj sa jestivim uljem i šećerom, dok cijena mlijeka i hljeba uglavnom nije menjana.

Prosječna cijena brašna i pakovanju od pet kilograma u prodavnicama na Kosovu povećana je početkom januara sa 3,51 eura na 3,81 euro, a pileće bijelo meso koje je do tada  koštalo 7,29 eura poskupelo je za 46 eurocenti i sada staje 7,75 eura. 

Bijeli hljeb je jedna od namirnica koje nisu mijenjale cijenu, pa i dalje košta 50 centi za standardnu veknu, a i svježe mlijeko je zadržačo staru cijenu koja je prosečno 1,43 eura, ali je dugotrajno mleko poskupelo početkom februara za svega dva centa. Pavlaka je sredinom januara pojeftinila sa 1,65 eura na 1,49 eura.

Cijene jestivog ulja su padale sa 2,14 eura za litar početkom na 1,93 evra koliko trenutno košta u prodavnicama.

Kilogram krompira je poskupeo za 22 centa, pa u većini trgovna može da se kupi za 88 eurocenti.

Za razliku od njegaa, šećer je snižen za 27 centi, kao i mlevena kafa. Pakovanje od  pet kilograma šećera se nabavlja po prosječnoj cijeni od 5,90 eura, dok 500 grama mlevene kafe može da se nabavi za 5,57 eura, a koštala je 6,10 eura početkom godine.

Litar benzina poskupeo je za tri centa i sada se prodaje po prosječnoj ceni od 1,38 eura. 

Kubni metar ogrevnog drveta se od početka goodine prodaje za 67,33 eura.