Osnovni sporazum

Evropski, odnosno, francusko-njemački prijedlog nije baš ambiciozan jer je međunarodna zajednica sa insistiranja na pravno obavezujućem sveobuhvatnom sporazumu između Kosova i Srbije prešla na osnovni sporazum, ocijenio je dopisnik Kohe iz Brisela Augustin Palokaj.

“Ovaj prijedlog nije toliko ambiciozan. To je odricanje EU i Amerike od zahtjeva za pravno obavezujućim sveobuhvatnim sporazumima. To je osnovni sporazum, nije sveobuhvatan. Postoje osnovne tačke, u vidu političkog koncepta, i biće mnogo diskusija nakon potpisivanja, možda godinama, o sprovođenju sporazuma. Premijer Kurti kaže da je to dobra osnova. Mislim da prijedlog ne uključuje međusobno priznanje, niti konačno rješenje pitanja odnosa Kosova i Srbije. Sam izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak je to prihvatio. U nemogućnosti da prisile strane na pravno obavezujući sveobuhvatni sporazum, predložen je osnovni sporazum za normalizaciju, koji utire put konačnom sveobuhvatnom sporazumu u budućnosti”, rekao je Palokaj u emisiji "Interaktiv" na KTV.

Palokaj je na osnovu Lajčakovih razgovora u Prištini i Beogradu, naveo da se vjerovatno ide ka sljedećem sastanku na visokom nivou Kurtija i Vučića, na kom bi moglo da dođe do pomaka ka usvajanju prijedloga osnovnog, odnosno, francusko-njemačkog prijedloga.

Palokaj je rekao da svih pet država EU koje ne priznaju Kosovo imaju različite stavove.

"Grčka i Slovačka imaju fleksibilniji stav, Španija i Kipar su tvrđi, dok je Rumunija u sredini“, rekao je Palokaj i dodao da ne vjeruje da će specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak i šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell tražiti od njih da priznaju Kosovo.

“Ne vjerujem da je Lajčak tražio od ovih zemalja da priznaju Kosovo, uostalom, Lajčak i njegov šef su bili ministri spoljnih poslova zemalja koje su odbile da priznaju Kosovo i uputile argumente protiv priznavanja nezavisnosti Kosova. Od ove ekipe u kojoj su Borrell i Lajčak ne očekujem da idu toliko daleko da traže priznanje Kosova od ovih pet zemalja”, izjavio je Palokaj.

On je istakao da očekuje od njih da se trude da ove zemlje ne ometaju napredak Kosova u procesu evropskih integracija.

Palokaj je naveo i da je sporazum o osnivanju ZSO pogrešan, ali je rekao da ne vidi mogućnost kako bi Kosovo moglo da prođe bez njene implementacije i bez posljedica od međunarodne zajednice.