Sastanci na visokom nivou

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak nakon sastanaka u Prištini i Beogradu, izrazio je zadovoljstvo što je Kosovo, kako je naveo, načelno prihvatilo prijedlog EU za normalizaciju odnosa dvije strane.

"Drago mi je da je Kosovo u principu prihvatilo prijedlog EU. Nastavićemo naše razgovore na sastanku na visokom nivou“, napisao je Lajčak na Twitteru.

Prihvatamo prijedlog EU za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije i smatramo ga dobrom osnovom za dalju diskusiju i solidnom platformom za napredovanje, rekao je premijer Kosova Aljbin Kurti poslije sastanka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

"Određena pitanja o međunarodnim garancijama, mehanizmima implementacije i vremenskom redosledu biće razmotrena uskoro tokom pregovora u Briselu koji su pred nama. Demokratski koncepti evropske orijentacije daju nam nadu", napisao je na Twitteru premijer Kosova Albin Kurti.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je imao "otvoren i prijateljski razgovor" sa specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

Vučić je uoči sastanka objavio video poruku na Instagramu, u kojoj je naveo da će "nastaviti da brani Srbiju" i da Zapad "može da sanja međusobno priznanje" Beograda i Prištine.