Premijer Kosova Albin Kurti pozvao je zapadne zemlje da ne vrše pritisak da prihvati formiranje Zajednice srpskih opština.

Kurti je u intervjuu za Associated Press istakao da mu osnivanje ZSO nije prioritet.

"Zapadne sile treba da uče iz primera Republike Srpske koju vode Srbi", rekao je Kurti pribojavajući se stvaranja slične tvorevine na Kosovu, prenosi AP.

On je rdodao da Beograd koristi stvaranje ZSO kao "oružje protiv nezavisnosti Kosova".

Kurti smatra da je recept za nove sukobe, ako se na Zapadnom Balkanu uvede ideja udruživanja opština na etničkoj osnovi.

"Zapadne sile ne bi trebalo da nameću pritisak na manje zemlje poput Kosova, koje su demokratske. Problemi između Kosova i Srbije mogu biti mali i dosadni, ali treba obratiti pažnju na ono što se dešava u regionu, jer svaka vrsta pogrešnog rješenja na Balkanu može i bice iskorišcena negde drugdje. Uzajamno priznanje je središnji dio svakog pregovaračkog procesa", kaže Kurti.

Smatra da bi fokus trebalo da bude na tome da "Srbija postane demokratskija i da se oslobodi hegemonističkh idejama".

Kurti je rekao da vlada Srbije treba da prizna nezavisnost svih republika bivše Jugoslavije kako bi se "suočila sa prošlošcu" i istakao da Beograd treba više da se okrene Evropskoj uniji i NATO, a ne Rusiji.

Premijer tvrdi da će, "ako se Beograd oslobodi ideje da Kosovo i dalje pripada Srbiji, ona biti mnogo demokratskija, evropskija".

Kurti je dodao i da je u dosadašnjim pregovorima svako rješenje postajalo sve komplikovanije, sve manje izvodljivo, a da je javnost izgubila interesovanje.

On smatra da je novi prijedlog za normalizaciju odnosa dobar okvir i platforma za napredovanje, "što doprinosi nadi o izgledima za buduće pregovore i sporazume".

Izvor: Kosovo Online/ Associated Press