Specijalni predstavnik EU

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak ponovo će otputovati u Prištinu u ponedjeljak, saznaje Radio Slobodna Evropa iz diplomatskih izvora u Briselu. Ovi izvori nisu isključili mogućnost da Lajčak takođe posjeti Beograd.

Za sada nema potvrde sa kim će Lajčak razgovarati prilikom posjete.

Lajčak je 25. januara posjetio samo Prištinu gde je imao radnu večeru sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i glavnim pregovaračem Kosova, Besnikom Bislimijem.

Kosovska strana je pod pritiskom međunarodne zajednice, jer se traži formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu. Kosovske vlasti su do sada odbijale da to urade.

Premijer Kosova Albin Kurti je 2. februara prvi put pomenuo mogućnost formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom, uz uslove.

Ti uslovi, između ostalog se odnose na to da Zajednica opština sa srpskom većinom "mora da bude u skladu sa Ustavom i zakonima koji su na snazi u Republici Kosovo", da Zajednica ne može da bude monoetnička, odnosno da mora da promjeni ime, te da ne može da ima nikakva izvršna ovlašćenja, već da služi isključivo saradnji između opština, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Evropska strana se do sada nije oglasila oko Kurtijevih uslova. Zvaničnici EU su u više navrata ponovili da Kosovo ima međunarodnu obavezu da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom, te da se očekuje da Kosovo ispoštuje svoje obaveze.

Dogovor o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom je postignut u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. Formiranje Zajednice je najprije dogovoreno 2013. godine u okviru dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, kojim posreduje Evropska unija.

Izvor: RSE