Proces se razvlači godinama

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas da Kosovo nastavlja da bude konstruktivna strana u dijalogu, ali da je Srbija ta koja ne želi da potpiše sporazum, zbog čega se, kako ističe, proces razvlači godinama.

Podsjeća da su pregovori Kosova i Srbije počeli su 2011. i da kada je riječ o Kosovu, postoji konsenzus o tome gdje su crvene linije koje Kosovo ne bi prešlo ni po koju cijenu u pregovorima, bez obzira ko je u Vladi ili opoziciji, prenosi Koha.

Ističe i da je odlučeno da neće biti pregovora o nezavisnosti i suverenitetu Kosova.

"Imajući u vidu ove principe, dijalog je bilateralni između dvije suverene države i smatramo da za uspjeh moramo postići trajni mir, a uzajamno priznanje je jedini put. Nažalost, bez međusobnog priznavanja nema ni mira ni stabilnosti. Naše akcije su konstruktivne, ali se ne nadamo da će Srbija promjeniti svoj stav i način na koji tome pristupa, jer za sada samo postavlja prepreke u cijelom procesu“, rekla je Osmani za Večernji list, prenosi Koha.

Predsjednica Kosova se kategorično izjasnila protiv ideje o razmjeni teritorija, koju je ranije u javnosti izneo bivši predsjednik Hashim Thaçi.

"Ne mijenjate teritoriju sa nekim ko je izvršio genocid nad vašim narodom, to bi bilo kao da neko kaže Zelenskom da svoju teritoriju ustupi Rusiji i to bi bila logika nagrađivanja zločinaca. Štaviše, to je opasno i presedan koji bi otvorio Pandorinu kutiju i ne bi završio samo sa Kosovom i Srbijom", kazala je ona.

Ističe da se svuda na Zapadnom Balkanu vide etničke podjele, ocjenjujući da je razmjena teritorija "beskrajna igra, koja se ne bi završila mirnim putem, ali bi išla i dalje od Zapadnog Balkana".

"Smatram da rješenja koja dovode do podjele teritorije pripadaju 19. vijeku. Moramo tražiti ideje 21. vijeka, jer je multietnički život moguć, moguće je da ljudi različitog etničkog i vjerskog porijekla žive u harmoniji. Multietničnost je kamen temeljac našeg društva", zaključila je Osmani.

Izvor: Koha/Večernji list