Poslanica VV-a

Poslanica Pokreta Samoopredjeljenje, ujedno i član skupštinskog odbora za spoljne poslove, Fitore Pacolli-Dalipi, kaže za Kosovo press da su Ustav i Ahtisaarijev plan dobra osnova za ljudska prava i da manjinama daje preuveličana prava, prenosi Reporteri.

„Ustav Republike Kosovo priznaje Kosovo kao multietničku državu i ne dozvoljava formiranje takvih monoetničkih udruženja. Zato smatramo da su Ustav, Ahtisaarijev plan dobra osnova za ljudska prava, oni nude preuveličana prava za prava manjina, tako da nema razloga da se formira ili predlaže novi plan za ZSO“, rekla je Pacolli.

Pacolli ističe da pitanje ZSO ne može negativno da utiče na odnose Kosova sa SAD.

„Ovo ne šteti odnosima Kosova sa Sjedinjenim Američkim Državama. SAD su demokratija, kao i Kosovo. Odluke se donose većinom u Skupštini Kosova i u Vladi. Istovremeno, blisko sarađujemo sa SAD, pokazujemo im šta su naši interesi, zašto nisu imali Udruženje i koji su razlozi, zašto ne treba žuriti, da odlažemo nešto što dodatno šteti procesu integraciju manjina, razvoju Kosova i produbljivanje demokratije u zemlji“, dodala je Pacolli.

Izvor: Reporteri/Kosova press