Pružiti odgovor

Pritisak međunarodne zajednice za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom je svakim danom sve veći, dok je kosovska izvršna vlast nedavno izašla sa šest uslova za njeno formiranje, prenosi Reporteri.

Poslanik PDK-a Hajdar Beqa rekao je za Kosovo press da bi Vlada trebalo da smisli drugu alternativu od do sada viđene za ZSO.

„U ovom slučaju, ZSO je stvar za koju Vlada Kosova treba da preuzme odgovornost. Znamo da Vlada treba da donese statut na svojim sjednicama za ZSO, koji treba da bude u skladu sa Ustavom Republike Kosovo. Vlada mora da ima alternative, mora da održava partnerstvo sa međunarodnim prijateljima, sa SAD i EU. Mora biti poštena i transparentna za građane Kosova. Mislim da Kurtije stav u vezi sa ZSO nije iskren”, rekao je Beqa.

Poslanica LDK Rezarta Krasniqi rekla je da premijer Kosova Albin Kurti mora da pruži odgovor po pitanju ZSO.

„Premijer Kosova Albin Kurti mora da se suoči sa procesima koji ima veze sa državom Kosovo, premijer mora da da odgovor šta će uraditi po pitanju ZSO. Dakle, posao ostaje premijeru, pošto on ima 51 odsto. Isto tako, premijer treba da bude oprezan u odnosu na SAD, jer smo zahvaljujući njima ovde. Mi kao LDK smo podržavali premijera u integracionim procesima, ali uvijek onim procesima kada su bili u dogovoru sa SAD i EU“, rekla je Krasniqi.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj rekla je za Kosovo press da je premijer Kurti napravio pogrešne postupke, ugrozivši bezbjednost Kosova.

„Ne znam kuda želi da ih odvede ovakvim tvrdoglavim postupcima i svojim populizmom. Predložen je nacrt, Vlada treba da ga pročita, analizira i vidi da li je u duhu Ustava Kosova i da li utiče na Ustav, jer i kada je sporazum potpisan u Briselu, poslali smo ga Ustavnom sudu i doneo je neke presude da u tom sporazumu postoji povreda Ustava. Ako ZSO treba da se pravi, to treba da bude samo u duhu Ustava. Ono što bi ova Vlada trebalo da uradi jeste da se koncentriše na konačni sporazum, jer je velika posvećenost savezničkih zemalja da se postigne konačan dogovor i u svojim konturama da se mora poštovati suverenitet, integritet, Ustav Republike Kosovo, jer mi bez savezničkih zemalja, naprasno smo aplicirali za članstvo u EU“, rekla je Kadrijaj.

Izvor: Reporteri/Kosova press