Poslanik u Skupštini Srbije

Poslanik u Skupštini Srbije Enis Imamović rekao je da je sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem razgovarao o sadržaju francusko-njemačkog prijedloga i osnovnim principima tog prijedloga.

Imamović je na Facebooku naveo da je tokom sastanka sa Kurtijem izneo svoj stav po pitanju prijedloga.

„Nakon neuspjelog pokušaja da u Skupštini Srbije razgovaramo sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da od njega saznamo sadržaj francusko-njemačkog prijedloga, danas smo se sastali sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i razgovarali o osnovnim principima tog sporazuma i preneo naš stav o njemu. U susretu sa Kurtijem izrazili smo interesovanje i spremnost da kroz taj dokument stvorimo garancije za rešavanje problema Bošnjaka i Albanaca u Srbiji“, naveo je Imamović.

Imamović je istakao da su važni principi francusko-njemačkog prijedloga, što, prema njegovim riječima, znači da su sva prava koja će Srbi imati u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, zagarantovana i Bošnjacima i Albancima u Srbiji.

„Naš cilj je da razgovaramo sa svim akterima i donosiocima odluka u ovom procesu normalizacije odnosa i prilika u regionu i u tom smislu ćemo inicirati sastanke sa predstavnicima međunarodne zajednice. Još jednom ćemo ponoviti našu spremnost i zahtjev da o ovoj temi razgovaramo sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u nadi da će on biti spreman da sasluša naše stavove i zahtjeve po ovom pitanju. Samo tako ćemo poštovati princip sporazuma na osnovu zdravih principa koji se odnose na zaštitu nacionalnih manjina i stvaranje mira, poverenja i trajne saradnje između zemalja i naroda Zapadnog Balkana“, rekao je Imamović.

Izvor: Kosovo Online