Vlada zanemaruje ovu temu

Prijedlog povećanja minimalne zarade koji je podnela Vlada Kosova prije više od sedam mjeseci još uvijek nije razmatran od strane Skupštine. Poslanici vladajuće partije kažu da čekaju postizanje konsenzusa o primanjima veterana OVK i najavljuju drugu raspravu u Skupštini tokom ove godine, dok opozicija zahtjeva da ratni veterani budu dio tog zakona, piše Koha.

Poslanica Demokratske partije Kosova Ganimete Musliu rekla je da je kašnjenje zakona o minimalnoj zaradi nerazumno i da je neprihvatljiva bilo kakva odluka o njemu doneta bez učešća veterana OVK.

„Od kada je ova Vlada došla, sve je propalo i sve ide unazad. Stoga je svako odlaganje zakona o minimalnoj zaradi besmisleno i nerazumno. Takođe, svaka odluka koja se donese bez uključivanja kategorija koje su izašle iz rata je nepravedna i neprihvatljiva”, rekla je Musliu.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj smatra da Vlada zanemaruje ovu temu i da bi minimalna zarada trebalo da bude najmanje 400 eura.

„Kada je riječ o minimalnoj zaradi, Vlada je nemara i nije počela da to obrađuje u Skupštini, što je neophodno za minimalac, a mi smo rekli da minimalna zarada treba da bude najmanje 400 eura", rekao je Lekaj.

Lekaj je, između ostalog, dodao da veterane ni na koji način ne treba izostaviti iz kategorije minimalne zarade.

Iz vladajuće većine su poručili da je razlog odgađanja donošenja zakona taj što je postojao dogovor da se nastavi dijalog između Vlade i interesnih grupa, kako bi se usaglasio sadržaj.

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Armend Muja rekao je da će isti biti obrađen u drugom čitanju u toku ove godine.

Upitan da li će zakonom biti obuhvaćena i kategorija veterana OVK, Muja je rekao da se o ovom pitanju razgovara.

"U decembru 2016. godine ratni veterani i njihova minimalna plata uklonjeni su iz zakona, ideja dijaloga je bila da se to razjasni i da se potencijalno dogovorimo po ovom pitanju. Ove godine će ionako prestati da važi aktuelni Zakon o minimalnoj zaradi”, objasnio je Muja.

Skupština Kosova je 14. juna prošle godine u načelu izglasala nacrt zakona kojim se otvara put za povećanje minimalne zarade.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore