Negiranje masakra u Račku

Medijska mreža Riporting Diversiti Netvork 2.0 (RDN) izabrala je portal Kosovo Online za "Trola mjeseca” zbog, kako navode "negiranja masakra u Račku koji su izvršile srpske snage 1999. godine", prenosi Albanian post.

"U jeziku društvenih medija, trol je pojedinac, grupa pojedinaca ili medij koji objavljuje ili prenosi zapaljive, i poruke mržnje zasnovane na etničkoj pripadnosti, religiji, polu ili drugim društvenim kategorijama", prenosi Albanian post.

Kako dodaje albanski medij, "portal Kosovo Online prati više od 66.000 pojedinaca i jedan je od retkih medija na srpskom jeziku na Kosovu, koji je na godišnjicu masakra u Račku iskoristio priliku da širi dezinformacije i propagandu".

"Urednik portala Miloš Garić otvoreno je izjavio da je masakr u Račku falsifikovanje historije i da je istina da su se srpske snage borile protiv pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova", prenosi Albanian post.

Kako navodi RDN "negiranje ratnih i ljudskih zločina od strane zvaničnika, medija i onih koji imaju uticaj čini gotovo nemogućim suočavanje sa prošlošću i djeluje kao prepreka procesu pomirenja u regionu".

"Ovo u cijelini stvara klin između dvije etničke grupe i spriječava uspostavljanje boljih odnosa između Kosova i Srbije“, piše RDN.

Albanian post podsjeća da je 15. januara 1999. godine tadašnji šef verifikacione misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) William Woker rekao da je "đavo posjetio Račak”.

"Umjesto da obezbjede platformu za širenje mržnje i negiranje ratnih zločina, portali i novinari bi trebalo da pokušaju da se pridržavaju nekih etičkih kodeksa i novinarske prakse, koji, prvo, nemaju za cilj da štete žrtvama rata, a drugo, nemaju namjeru da dalje promovišu podjelu unutar društva“, piše RDN.

Kako navodi Albanian post, podaci platforme hibrid.info, članice Međunarodne mreže za provjeru činjenica (IFCN), pokazuju da je "kosovska publika uglavnom dezinformisana o dešavanjima na sjeveru Kosova, odnosima Kosova i Srbije, kao i dešavanjima u opštinama regiona naseljenih srpskom većinom na Kosovu".

"Najviše dezinformacija građani Kosova susreću kada su u pitanju politička dešavanja, gdje se skoro 20 odsto tema o kojima se dezinformacije plasiraju u medijima odnosi na vijesti o sjevernom dijelu Kosova naseljenom većinom Srbima ili o dijalogu Kosova i Srbije", navodi hibrid.info, a prenosi Albanian post.