Novoizabrani direktor RTK

Novoizabrani direktor Televizije RTK Rilind Gërvalla odgovorio je na Facebooku svojim kritičarima, koji smartaju da je na taj položaj došao kao aktivista vladajućeg Samoopredjeljenja, da je konkurs za direktorsku poziciju bio "javan, pošten i transparentan".

"Nekoliko političkih ličnosti osporilo je moj izbor za direktora TV RTK, dovodeći u sumnju moj integritet kao ličnosti i kao novinara. Razumijem njihov stav, ali želim da ih podsetim da sam izabran korektno, na transparentnom konkursu i u konkurenciji sposobnih stručnih kolega. Proces zapošljavanja je snažno bio usmjeren na pitanja ličnog i profesionalnog integriteta" kaže Gërvalla.

On je svoju dugogodišnju političku aktivnost u Samoopredjeljenju objasnio time što nije mogao da ostane ravnodušan na politička dešavanja u zemlji.

Gërvalla je u svom postu imao nekoliko moralizatorskih opaski na račun opozicije.  

„Ali politički lideri ne rade dobro kada zloupotrebljavaju ovu našu zajedničku istoriju, kako bi doveli u sumnju lični integritet i profesionalnu etiku novinara. Činjenica da sam postigao maksimalan broj poena u rigoroznom procesu konkursa trebalo bi da uvjeri svakoga u dvije važne stvari. Prvo, da sam snažno ukorenjen u etičke vrijednosti svoje profesije da meni objektivno novinarstvo stoji iznad svega. Jednostavno sam ubeđen da danas najbolje služim državi time što sam nepristrasan profesionalni novinar. I drugo, da na mene ne utiče dnevna politika”, ustvrdio je Gërvalla.

Gërvalla je rekao da je poštovanje integriteta RTK kao medija zakonska obaveza svakog političara i dao obećanje da će voditi nepristrasnu uređivačku politiku.

"Moji prijatelji znaju da godinama nisam član ni jedne političke grupe. Naravno, to ne znači da sam godinama bio ravnodušan prema našoj zajedničkoj istoriji. Naše Kosovo je mala zemlja koja od početka izgrađuje državnost, a to je zahtjevalo posvećenost svih nas. Svi mi odrasli građani dali smo doprinos tokom godina u ovom ili onom obliku. Učestvovali smo u studentskom pokretu, muzičkoj sceni, oslobodilačkom ratu, kao i ja, pričali smo o politici, komentarisali, glasali...  Ja kažem da je ovo normalno. Ne možemo oblikovati ljude od gline da vode naše institucije. Građani shvataju da nije moguće, a zapravo nije ni poželjno, da institucije vode anonimni ljudi bez prošlosti, koji nisu uložili sebe u izgradnju demokratije", poručio je Gërvalla.

On je liderima političkih stranaka obećao da će kao direktor Televizije RTK zadržati nepristrasan odnos prema strankama koje grade "kosovsku demokratiju".

"Zapamtite, vi  možete da nas bojkotujete, ali mi vas nećemo bojkotovati. Građanima, poreskim obveznicima koji izdržavaju RTK, uvjeravam da će im RTK služiti kao oči i uši u hodnicima vlasti", poručio je Gërvalla.

Zaposlenima je obećao da će rad, dostignuća, individualni uspesi, biti ocjenjeni na strogo profesionalan način i da podrazumijeva kako su svi zaposleni stručni i profesionalni, te da će kao takvi biti i vrednovani.

Izvor: Kosovo Online