Politički analitičar

Politički analitičar Artan Muhaxhiri ocjenio je da izjave premijera Albina Kurtija izjave o ZSO predstavljaju nevoljnu političku evoluciju, ali i snažnu poruku međunarodnoj zajednici o spremnosti da se od negativnog stava i traženja kreativnih rješenja pređe na stav koji odgovara svima, prenosi RSE.

„Jer samo ovakvim pristupom mogu da se normalizuju narušeni odnosi sa našim saveznicima, posebno sa SAD i Evropskom unijom. To je veoma važna promena, koja pokazuje još jedan nivo rasprave o temi ZSO, pošto više nije automatsko odbacivanje, kao što je bilo do sada“, kaže Muhaxhiri.

On smatra da je Kurti već stvorio prostor za razgovor o ZSO, na osnovu zahtjeva koje je izneo.

Reagujući na Kurtijev zahtjev da se o ZSO raspravlja tek poslije međusobnog priznanja Kosova i Srbije, Muhaxhiri kaže kako to može predstavljati problem, zbog komplikovanog geopolitičkog konteksta.

"Ne može se očekivati da će Srbija jednostavno priznati Kosovo. Ali, svakako treba napraviti neki kreativni modalitet, kako bi se našla sredina, gdje bi Srbija prihvatila postojanje države Kosovo“, kaže Artan Muhaxhiri.

Muhaxhiri smatra da je ova promena stava nastala kao rezultat pritiska međunarodnog faktora na Kosovo.

"Premijer Kurti zna da sa ovakvim pristupom ne može biti normalnog vladanja u budućnosti. Ili treba da podnese ostavku, ili da promjeni poziciju. Čini se da je izabrao drugu opciju, odnosno modifikaciju stava, neku vrstu evolucije u odnosu na cijelu situaciju“, ocjenio je Muhaxhiri.

Izvor: Kosovo Online/RSE