Improvizacija

Izvršni direktor Instituta "Epik" Demush Shasha kaže da je šest uslova za formiranje ZSO koje je predstavio premijer Albin Kurti samo trenutna politička senzacija i da to nije prvi put.

Shasha je na Facebooku naveo da od tih šest uslova dva ostavljaju baš loš utisak.

“Prvo, čini se da su ovi uslovi improvizacija i trenutna politička senzacija, a ne koherentna državna politika. Dakle, premijer ih predstavlja u kontekstu trenutnog obračuna sa opozicijom, a ne kao proizvod ozbiljnog političkog procesa koji ima za cilj da političke principe pretvori u državnu politiku. Ako premijer zaista vjeruje da su to 'crvene linije' Kosova, trebalo je da tom stavu obavjesti na sastancima sa opozicionim liderima i da započne povjerljiv dijalog u cilju razmjene mišljenja i stvaranja neophodnog međusobnog - stranačkog konsenzusa za "crvene linije", rekao je Shasha.

Shasha je dodao da bi na taj način uslovi dobili konačan oblik platforme za dijalog koju bi sve strane podržale, dok je senzacionalistički način na koji je Kurti izneo šest uslova samo produbio podjele među strankama potom pitanju.